Interpol, operacion i madh ndërkombëtar kundër trafikimit të kafshëve të egra

Numrat e deklaruara nga Interpoli nuk lënë hapësirë ​​për dyshime: pothuajse 20,000 konfiskime vetëm në muajin qershor dhe zvarraniket përfaqësojnë kafshët më të kontrabanduara.

Trafikimi i këtyre kafshëve po rrezikon mbijetesën e disa llojeve dhe favorizon përhapjen e sëmundjeve midis qenieve njerëzore.

Tregtia e zvarranikëve ekzotikë shpërtheu dy dekada më parë dhe aktualisht miliona kafshë janë importuar në Bashkimin Evropian dhe Shtetet e Bashkuara për tu bërë kafshë shtëpiake ose për të përdorur lëkurë e tyre në fushën e veshjeve dhe aksesorëve të modës.

Sipas një studimi nga Fondi Ndërkombëtar për Mirëqenien e Kafshëve, më shumë se 5,000 reklama online shitje u shfaqën në vetëm gjashtë javë. 

Nga të dhënat e para të operacionit ndërkombëtar, janë ndaluar 180 persona të dyshuar dhe janë kryer dhjetëra arrestime në mbarë botën, 21 prej tyre vetëm në Spanjë

Trafiku i paligjshëm i kafshëve nuk dëmton vetëm mjedisin, të ardhurat përdoren për të financuar ilegalisht grupet e armatosura dhe terrorizmin.